2018. 11. 08

A glutén és a tej nem ellenség, de kisbabád egészsége múlik azon, hogy mit teszel a tányérjára

Az élet első 1000 napjának környezeti hatásai, azon belül is a csecsemő táplálása kulcsszerepet játszanak a későbbi egészség alakulásában. A glutén és a tehéntej megfelelő időben történő bevezetésével nemcsak a lisztérzékenység és a vashiány korai kialakulásának kockázata csökkenthető, de az étrend helyes összeállításával a felnőttkori elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések is megelőzhetők.

Az újszülött számára egyértelműen az a legelőnyösebb, ha az első hat hónapban kizárólag anyatejet kap. Az anyatej a könnyen emészthető fehérjék, cukrok és zsírok mellett olyan fontos ellenanyagokat is tartalmaz, melyek biztosítják a kicsi megfelelő egészségfejlődését. Bár féléves korban megkezdődik a hozzátáplálás, a szoptatást ekkor sem ajánlott elhagyni, hiszen az anyatej összetétele az életkor előrehaladtával folyamatosan alkalmazkodik a baba igényeihez, tehát, ha van rá lehetőséged, kétéves korig bátran szoptathatsz, de közben figyelj a különféle ételek helyes bevezetésére is.

A tej egészséges, de csak bizonyos életkor felett

A vashiány az alultápláltság egyik leggyakoribb formája, amely világszerte az elmúlt években több mint 35 millió esetben okozott visszamaradást a fejlődésben. Elsőre talán meglepő, de kialakulásában jelentős szerepet játszhat a túl korán bevezetett tehéntej is, mivel vastartalma alacsonyabb, mint a csecsemők fejlődéséhez szükséges mennyiség, és egyéb étrendi vagy külső vaspótlás nélkül vashiány léphet fel. De nem ez az egyetlen baj vele, a tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma megterheli a baba emésztőrendszerét, és haspuffadást, hasmenést vagy véres székletürítést okozhat. „A kisgyermekek szervezete az élet első 1000 napjában rendkívül gyors növekedési szakaszon megy keresztül, ezért sok szülő a kalciumban gazdag tehéntejjel is szeretné támogatni gyermeke csontképződését. Az orvosszakmai ajánlások azonban határozottan ellenzik a tej bevezetését 1 éves kor előtt, sőt, sok szakértő szerint egészen 3 éves korig érdemes kerülni, hiszen rendkívül megterheli a kicsik szervezetét.” – mondja dr. Tokodi István gyermekorvos, gasztroenterológus, az Első 1000 Nap Program szakértője.

Az ajánlás alól kivételt képeznek a savanyított tejtermékek, melyeket kis mennyiségben már korábban is bevezethetsz kisgyermeked étrendjébe: a joghurtot és a kefírt 9 hónapos kortól, a sajtféléket 10 hónapos kortól, a túrót pedig 11 hónapos kortól.

A glutén nem ellenség, de oda kell rá figyelni

A lisztérzékenység gyakorisága a hazai lakosság körében 1-3%, míg a 6 éves gyermekek körében 1,4%, ezért az anyukák többsége szinte ellenségként kezeli a glutént. Dr. Tokodi szerint ez a szemléletmód a korábban említett indokok miatt nem szerencsés. „Ahhoz, hogy nagy eséllyel elkerüljük az érzékenység kialakulását, jelen tudásunk szerint optimálisan 6 és 12 hónapos kor között érdemes először gluténtartalmú étellel kínálni a babát. Ám, ha hasmenést, haspuffadást, súlyvesztést észlelünk, vagy úgy tűnik, hogy a gyermek nem a megfelelő ütemben gyarapodik, azonnal kérjük szakértő segítségét!”

Bár a lisztérzékenység a 8-9 éves gyerekek körében a leggyakoribb, az első tünetek általában már csecsemőkorban, a glutén bevezetésével jelentkeznek. Figyelj oda, mert a későn felfedezett lisztérzékenység tartós bélrendszeri panaszokhoz, egyéb szervek megbetegedéséhez, a krónikusan fennálló felszívódási zavar miatt pedig súlyos hiányállapotokhoz vezethet! A fájdalmas tünetek megelőzhetők, és szigorú diétával orvosolhatók, ha időben észreveszed a jeleket.

Az egészsége múlik azon, hogy mi teszel a tányérjára

A tej, az olajos magvak, a hal, a tojás vagy a liszt mind kulcsfontosságú élelmiszerek, amik a kiegyensúlyozott étrend részeként esszenciális tápanyagokkal járulnak hozzá a szervezet egészséges fejlődéséhez. A mérték és a bevezetés időpontja azonban fontos tényező az allergének esetében. Megfelelő táplálással nemcsak a különféle ételallergiák kialakulásának kockázatát csökkentheted, de gátat szabhatsz olyan felnőttkori népbetegségeknek is, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. 

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!