2025. 10. 27

“Nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is gyógyul” - Interjú Li Mengyivel

Li Mengyi neve sokaknak ismerősen csenghet a Konyhafőnök vagy a Street Kitchen világából, de azóta sokkal több lett, mint gasztroinfluenszer: ma már háromgyermekes édesanya, vállalkozó és a tudatos regenerálódás szószólója. Legújabb projektjében több ezer éves kínai bölcsességet és saját tapasztalatait ötvözi – a 42 napos gyermekágyas receptgyűjteménye útmutató testnek és léleknek egyaránt.

Kínában a gyermekágyas időszak nem csupán pihenés, hanem tudatos gyógyulás: a test visszanyeri erejét, a lélek harmóniát talál. Mengyi célja, hogy ezt a szemléletet közelebb hozza a magyar anyákhoz is – megmutatva, hogyan lehet a hagyományos kínai gyógyítás alapelveit a modern európai életmódban is megvalósítani.

November 22-én, szombaton 12:15-től a BabaMama Expo színpadán erről is tart előadást – addig is, olvasd el inspiráló beszélgetésünket, amelyben őszintén mesél a gyermekágyas időszak fizikai és lelki oldaláról, a gyógyító ételekről, a tudatos pihenésről és arról, miért is fontos, hogy ne csak a testünket, hanem a lelkünket is ápoljuk a szülés után.

Most született meg harmadik gyermeked – milyen érzésekkel, gondolatokkal készültél előtte a gyermekágyas időszakra? Ha visszagondolsz a korábbi szülés utáni időszakokra, mi a legfontosabb tanulság?

Mivel most már valamennyi tudással rendelkeztem a terhesség alatt és a szülés utáni időszakra, számomra nem volt kérdés: ahogy az első kettő gyermekem után, most is szigorúan be fogom tartani a gyermekágyas pihenést a kínai hagyomány és orvostudománynak megfelelően. Egy 4 éves és 2 éves, nagyon aktív kislány mellett ez elsőre kivitelezhetetlennek tűnt, de már a terhesség első pillanatában el kezdtem tervezni úgy az életemet, hogy maximális pihenésre tudjak felkészülni. Többek között a cégem operatív folyamatának átstrukturálása, kiegészítő segítségek keresése, férjemmel való közös tervezés és szüleinkkel való egyeztetés és tervezés.

Kínában a gyermekágyas hagyományoknak 2000 éves múltja van, a teljes pihenés és regeneráció pedig központi szerepet kap. Mesélnél arról, hogyan közelíti meg a kínai gyógyászat a női test felépítését és helyreállítását a szülés után?

Háromgyerekes kínai anyukaként mondhatom, nálunk a szülés utáni időszak nem csak pihenésről szól, hanem tudatos regenerálódásról is. A hagyományos kínai gyógyászat szerint a szülés rengeteg vért és energiát (Qi-t) visz el, kicsit extrémebben fogalmazva, azért is oltalmazza az egész család az anyát, mert úgy mond az életét kockáztatja, hogy világra hozzon egy másik életet. Ezért ilyenkor „körülugrálnak” minket, ápolnak és melegítő, tápláló ételekkel segítjük a testünket, hogy újra erőre kapjon. Ez nálunk nem luxus, hanem a hosszú távú egészség alapja – én is így csináltam mindhárom szülés után, és hatalmas különbséget éreztem.

Miben más ez a szemlélet a magyar gyakorlatokhoz képest? Hogyan lehet a kínai gyakorlatot a mai európai életmódban megvalósítani?

A posztjaim alatti kommenteket olvasva azt látom, hogy hagyományosan a magyar kultúrában is benne volt ez a hozzáállás (komatál, rokonok támogatása), és nem hiába az itteni orvostudomány is a 6. hetet írja elő a szülés után az orvosi kontroll vizitre, mert ennyi időre van szüksége a testnek, hogy visszarendeződjön. Ennek ellenére a társadalmi elvárások, a támogatások hiánya vagy adott esetben az anyagi körülmények sem teremtik elő azt a lehetőséget az édesanyáknak, hogy kellő figyelmet tudjanak fordítani önmagukra. Abszolút hiánypótló lenne egyfajta szemléletváltás, és én azt veszem észre, hogy ezt sajnos nem csak anyukáknak maguknak, hanem a körülöttük lévő embereknek is kell, hogy a feladata legyen; kicsit visszahozni a törődést és normalizálni a pihenést a szülés után, elvárások nélkül.

Hogyan lehet a családtagokat, barátokat bevonni abba, hogy támogassák a friss anyát ebben az időszakban?

Egyrészt elkezdeni felismerni azt a tényt, hogy mivel is jár egy terhesség és a szülés folyamata, hogy a női test miken megy keresztül a 10 hónap alatt. Hogy nem csak fizikai, de érzelmi változásokon is megyünk keresztül. Nálunk például az édesanyám és anyósom is arra ügyeltek már az első szülésem után, hogy az én szükségleteimet helyezzék előtérbe, intelligensen kezelték a hormonális változások adta nehézségeimet a gyermekágy alatt, és tiszteletben tartották a kéréseimet. Pedig kettő nagyon független, talpraesett és karakán nőről van szó. ☺

Az Instagramon sok kismamát inspiráltál mostanában a gyermekágyas receptekkel, melyek hamarosan digitális könyvben is elérhetők lesznek. Volt olyan étel vagy poszt, ami különösen sok visszajelzést kapott?

Az első posztok, ahogy az 1. és 2. gyermekemnél is volt, az általános kínai gyermekágy ismertetéséről és a kínai gyógyászati szempontból fontos odafigyelésekről mindig a legnépszerűbbek voltak. Későbbiekben a napi menüt is több mint ezren követték naponta. Sokszor osztottam meg tudnivalókat 1-1 kevésbé ismert alapanyagokról (jujube datolya, viasztök, tremella stb.), amikre jöttek kérdések és recept kérések is. Ezeknek mindig örültem, mert tudtam, hogy van értelme a posztjaimnak.

Miért döntöttél a digitális könyv mellett, és hogyan segíthet majd a friss anyáknak a mindennapokban?

A korábbi Ázsiai Kaják receptkönyvemhez képest, amit a Street Kitchen adott ki, most ezt teljesen egyedül készítettem el, saját írás és fotó, saját szerkesztés és saját kiadás. Szerettem volna a tudást mielőbb megosztani, így ez tűnt jelenleg az idő és anyagi befektetés szempontjából is a legjobb döntésnek. Ami nagyon fontos, hogy a gyűjtemény megvásárlásával tervezek egy ingyen 1 éves tagságot is a vásárlóknak, ahol személyre szabottan tudok majd kérdésekre válaszolni, alapanyag beszerzésben segítséget nyújtani, és konkrét receptvideókat küldeni.

A receptgyűjteményedben a napi hatszori étkezés kulcsszerepet kap. Hogyan támogatja ez a gyakoriság a felépülést?

Három gyerek után megtanultam, mennyit számít a rendszeresség. A napi hatszori étkezés nem azért van, hogy egész nap együnk, hanem hogy a szervezet folyamatosan kapjon könnyen emészthető, tápláló energiát. Szülés után a test rengeteg vért és erőt veszít, az emésztés is érzékenyebb. Ha gyakrabban eszünk kisebb adagokat, nem terheljük le a gyomrot, mégis folyamatosan töltjük vissza a tápanyagokat – így gyorsabban regenerálódunk, és több erő marad a babára is. Azért is írtam bele minden étkezésnél a javaslatot, hogy az anyukának ne kelljen agyalnia, hogy mit egyen, ezzel is egy plusz „terhet” levéve a vállukról; mert valljuk be, a szülés után azért nem 100%-on pörög az agyunk sem. ☺ A napi étrendbe beleraktam olyan uzsonnás elemeket is például, ahol kicsit rugalmasabban lehet választani a kedvenc nasijaink közül, hogy ne csak a gyógyítási folyamat, de az ételek által szerzett kényeztetés, öröm is meglegyen. Ezáltal nemcsak a testünk, hanem a lelkünk is gyógyul.

Melyek azok a különlegesebb alapanyagok, akár gyógynövények, amelyeket kifejezetten ajánlasz a gyermekágyas időszakban, és miért?

A kínai gyógyászat szerint a szülés után a testünk erősen az Yin (hideg) állapotba kerül, amit melegítő ételek fogyasztásával lehet helyre hozni. A hideg-meleg ilyenkor nem az ételek hőmérséklete szerint, hanem inkább a testre gyakorolt pozitív és negatív energia hatása szerint vannak csoportosítva. Nyugati táplálkozástan szavakkal élve a testünk metabolikus hőtermelésére való odafigyelésről van szó. Melegítő alapanyagok többek között a gyömbér, fekete szezámmag, jujube datolya, ginseng, vörös húsok, édesbugonya, fahéj stb., de ezeknek megvan egy lépcsőnkénti felépítése a gyermekágy alatt, mert az sem jó, ha az első héten már túlterheljük a szervezetünket a túl sok meleg étellel. A receptgyűjteményemben erre is ügyeltem.

Hogyan lehet a tradicionális kínai konyhát és a magyar konyha megszokott alapanyagait jól ötvözni? Van kedvenc példád erre?

A receptek kialakításánál ügyeltem arra, hogy csak olyan receptek legyenek benne, amelyeknek az alapanyagait itthon is be lehet szerezni. Persze volt néhány alapanyag – főleg kínai gyógynövények –, amit csak online webshopon találtam, de berendeltem őket már terhesség alatt, így meg tudtam főzni azokat. Nem kell nagyon komplex ételekre gondolni, mert a gyermekágyas időszakban nagyon egészséges, de kevés fűszerigényű ételeket fogyasztunk leginkább. Például olyan húslevesek is vannak a gyűjteményben, amelyek a magyar konyhában is megtalálhatók, csak itt még beleraktunk egy kis jujube datolyát vagy éppen liliomgyökeret.

Ha csak egy tanácsot adhatnál egy első gyermekét váró kismamának a gyermekágyas időszakra, mi lenne az?

Ismerjétek fel a saját igényeiteket és kommunikáljátok azt időben a szeretteiteknek! A szülés utáni időszak nem csak a rózsaszín ködös babázásról szól, hanem a testünk gyógyulásáról is. Minden jó mellett ez egy nagyon fárasztó és kihívásokkal teli időszak. A babádnak is az a legjobb, ha egy olyan édesanya mellett van, aki kiegyensúlyozott. Az első baba előtt, ismerve önmagamat, én is azt hittem, hogy majd mindent egyedül tudok megoldani, de utólag nagyon örültem, hogy mertem segítséget kérni, és így egy nagyon boldog és tehermentes édesanyát kapott a kislányom.

Mit üzennél azoknak a nőknek, akik úgy érzik, túl gyorsan kell visszatérniük a „régi életükhöz” a szülés után?

Nincs semmi baj azzal, ha őszinték tudnak maradni magukhoz, és tényleg élvezik az adott állapotot. Ne a társadalomnak feleljünk meg, hanem önmagunknak. Egy anyuka sem lesz több attól, hogy mindent magára vállalt, és egy anyuka sem lesz kevesebb attól, hogy segítséget mert kérni, és engedett magának pihenést a szülés után. A kulcsszó itt az, hogy ismerjük fel a valós szükségleteinket, és aszerint cselekedjünk. Úgy tudunk csak igazán boldogok és kiegyensúlyozottak lenni.

Készülj fel a gyermekágyas időszakra: tarts velünk a BabaMama Expón, ahol ilyen izgalmas témákban hallgathatsz beszélgetéseket, ingyenes, személyre szóló tanácsadásokon, szórakoztató programokon vehetsz részt, miközben a piacvezető márkákat egy helyen térképezed fel. Szerezd be kedvezményes árú belépődet itt, ha pedig kismama vagy, regisztrálj BabaVáró Csomag nyereményjátékunkra, melyben 2,5 millió forint értékben találsz hasznos holmikat és szolgáltatásokat. Folyamatosan frissülő programlistánkat itt éred el, a kiállítóinkat pedig itt ismerheted meg közelebbről. Jó szemezgetést, hamarosan találkozunk!

Fotók: Mészáros Annamária

Vissza

Kövess minket

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Iratkozz fel hírlevélünkre!

Hírlevél

Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)