VISSZA A KIÁLLÍTÓKHOZ

Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az Országos Mentőszolgálattal szoros együttműködésben 25 évvel ezelőtt indította el Budapesten a Gyermekrohamkocsit, majd  16  évvel ezelőtt a miskolci, 14 évvel ezelőtt pedig a debreceni Gyermek-mentőorvosi kocsikat. A három gyermekmentőegység az eltelt időszakban közel 60 000 gyermek ellátásában vett részt az Országos Mentőszolgálat kötelékében.

A Gyermekrohamkocsi - mint mobil intenzív osztály - alkalmas nem csak magas szintű helyszíni ellátásra, hanem életveszélyes állapotú, lélegeztetett csecsemők, kisgyermekek biztonságos, hosszútávú szállítására is. A miskolci és a debreceni gyermek-mentőorvosi kocsik beteget nem szállítanak, ”randevú elven” működnek, azaz a riasztás helyszínén nyújtanak speciális, magas szintű gyermekmentési támogatást az OMSZ hagyományos mentőegységeinek.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat csapata a mentési és szállítási feladatai mellett az oktatásra is jelentős hangsúlyt fektet. Bajtársaik képzésein túl, létfontosságúnak tartják, hogy a szülők, nagyszülők, gyermekekkel foglalkozó pedagógusok is részt vehessenek laikusoknak szóló képzéseiken és felkészüljenek a vészhelyzetekre. Tudják, mikor kell mentőt hívni, milyen esetekben kell orvoshoz fordulni és milyen teendőik vannak a mentők kiérkezéséig, amellyel akár a kicsik életét menthetik meg.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat nem csak közvetlen módon ment gyermekéleteket. A számtalan óvodai és iskolai oktatás során, illetve szülők számára rendszeresen szervezett tanfolyamaikon nagy tapasztalatot szereztek abban, hogy laikusok nyelvén hogyan kell nagy hatékonysággal átadni azokat az információkat, amikre olyan szituációkban van szükség, amikor minden perc számít. Ennek az oktatási programnak volt lényeges eleme a közelmúltban megszületett Életmentő szülők című oktató videósorozat.

Tevékenységük megkoronázásaként tapasztalataikat egy könyvben is összegyűjtötték, mely Gyermekmentő kézikönyv szülőknek címmel 2022 novemberében megjelent. A gazdagon illusztrált könyv 48 fejezetben tárgyalja a legfontosabb sürgősségi kórképeket, gyermek-elsősegélynyújtási ismereteket. Az életmentő beavatkozások bemutatásán túl helyet kapott benne minden olyan betegség, amely tapasztalatuk szerint nehézséget okoz a szülőknek. Több, mint 300 fénykép, folyamatábra és táblázat segíti a gyermek elsősegélynyújtás elsajátítását.

Weboldal

www.gyermekrohamkocsi.hu/

Elérhetőség

https://www.facebook.com/gyermekrohamkocsi/
https://www.instagram.com/gyermekrohamkocsi/
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!