2019. 12. 10

Egy veszélyes, de megelőzhető kór - Pálinkás Erika és gyermekének története

A csecsemők az átlagosnál 24-szer gyakrabban betegednek meg járványos agyhártyagyulladásban, de az 1 és 5 év közötti kisgyermekek is a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak. A korai diagnózis és a gyors orvosi beavatkozás a legfontosabb tényező a felépülési esélyeket illetően, de valójában csak a védőoltások jelentenek hatékony megelőzési módot. A járványos agyhártyagyulladás súlyos és maradandó szövődményekkel járhat, és akár 24 óra alatt végzetes irányt vehet.

„Ártatlan kis náthával indult az egész, amiből meg is gyógyult, majdpár nappal később hajnalban belázasodott, másnap késő délutánra pedig már lélegeztetőgépen feküdt, eszméletlenül”- emlékszik vissza Pálinkás Erika a négy és fél évvel ezelőtt történtekre. 

„Néhány óra alatt fordult egyre rosszabbra az állapota. Eleint csak furcsán bágyadt, elesett volt, elmaradt a vizelete, és a lágyékán megjelent kép apró lila pötty. A férjem utólag azt mondta, hogy ő észre sem vette volna a kiütéseket, de szerencsére én kellőképpen megijedtem, ezért azonnal autóba ültünk, és bementünk az ügyeletre. Ezután kezdődött a többórás kálvária.”

A járványos agyhártyagyulladást végül egy budapesti kórházban diagnosztizálták, de a kislány addigra annyira súlyos állapotba került, hogy az orvosok 12 százalékos túlélési esélyt jósoltak neki. 42 fokos lázzal, 220-as pulzussal, tele branüllel, lélegeztetőgépre kötve eszméletlenül feküdt a kórházi ágyon. 

„Csak ültünk az ágya mellett, meséltünk, énekeltünk neki, és vártuk, hogy visszakapjuk a gyerekünket” – emlékszik Erika.

A kislány hosszú heteket töltött intenzív osztályokon, rengeteg gyógyszert kapott, az orvosok mindent megtettek érte, ám a betegségennek ellenére sem múlt el szövődmények nélkül – mondja az édesanya. Jobb lábfején és jobb kezén szövetelhalás következett be, ezért amputálni kellett az ujjait és az ujjvégeit, később pedig kiderült, hogy maradandó idegrendszeri károsodást is szenvedett.

„Az egyéves gyermekünket úgy hoztuk haza a kórházból, mint egy újszülöttet, újra kellett tanulnia kúszni, mászni és járni. Rengeteget jártunk vele fejlesztő foglalkozásokra a nevelési tanácsadóba, terápiás úszásra, de a lemaradást nem tudtuk maradéktalanul behozni. Négyévesen kezdett el egész mondatokat alkotni, és ekkor lett szobatiszta” – összegzi Erika, aki a történtek óta személyes küldetésének érzi, hogy gyermekgyógyászokkal és infektológus szakértőkkel karöltve felhívja a szülők figyelmét a fertőző agyhártyagyulladás veszélyeire.

A szakemberek kiemelik: a meningococcus baktérium okozta fertőzés itthon is az 1 év alatti csecsemők körében fordul elő a leggyakrabban, közöttük a betegség gyakorisága 24-szerese az átlagosnak. 2017. július - 2018. június közötti időszakban például a fertőzéssel érintett hazai betegek közel egyharmada csecsemő volt. Ugyancsak veszélyeztetett csoportot alkotnak az 1 és 5 év közötti kisgyermekek, majd a fertőzés kockázata serdülőkorban ismét kissé emelkedik.

A rendkívül gyors lefolyású betegség 24 óra alatt halált okozhat, ráadásul nehezen felismerhető, többnyire ugyanis olyan általános tünetekkel jelentkezik, amelyek hasonlíthatnak más gyakori betegségekhez. Ilyen nem specifikus kezdeti tünet például a láz, az erős fejfájás és a hányinger. Csecsemőknél az említetteken kívül jelentkezhet magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség. A fertőzés következtében vérmérgezés is gyorsan kialakulhat, ezt jelezhetik a bőrön megjelenő pontszerű bevérzések vagy a nagyobb kiterjedésű bőrvérzések, melyek szintén könnyedén összetéveszthetők más kiütéses megbetegedésekkel.

A járványos agyhártyagyulladás néhány óra alatt életre szóló változásokat okozhat a beteg és családtagjai életében, hiszen súlyos és maradandó szövődményekkel járhat. A korai diagnózis és a gyors orvosi beavatkozás a legfontosabb tényező a beteg felépülési esélyeit illetően, ám az egyetlen hatékony megelőzési módot a védőoltások jelentik. 

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!