2018. 11. 10

Nincs még kétéves a gyerek? Kerüld a hozzáadott cukrot, de ne tilts!

Magyarországon a 18 év alatti fiúk 22%-a, a lányok közel 19%-a túlsúlyos, az érintetek 6-8 százalékát pedig kóros, járulékos tüneteket okozó kövérség jellemzi, legtöbbjük szív- és érrendszeri, mozgásszervi, illetve endokrin betegségektől szenved, mire eléri a fiatal felnőtt kort. Ha tudatos szülőként szeretnéd elkerülni, hogy a te kisbabád egészségét is veszélyeztessék a felesleges kilók, akkor olvasd el Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke és Lukasz Rebeka, dietetikus, a Kiskanál Kommandó alapítójának tanácsait.

Ahhoz, hogy tudatos szülőként megelőzd gyermeked túlsúlyossá válását, fontos tudnod, hogy bármennyire is szeretjük erre fogni, a genetikának csupán 20% szerepe van a felesleges kilók megjelenésében,  a maradék 80% a táplálkozás mértékéből, összetételéből és a testmozgás mennyiségéből adódik össze – hívta fel a figyelmet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Talán meglepő, de a várandósság és az első 2-2,5 év táplálkozása maradandóan, egész életre meghatározza a túlsúlyosság mértékét. A terhesség kilenc hónapja alatt értelemszerűen az édesanya táplálkozása jelenti mindennek az alapját. Az egyesület elnöke elmondta, a túlzott fehérje- és szénhidrátbevitelt kerülni kell, tartózkodni kell a zsíros ételek fogyasztásától, és az a vélekedés is idejétmúlt, miszerint a kismamának kettő helyett kell ennie.

A baba világra jövetelét követően az egyik legfontosabb tanács, hogy bár a legújabb ajánlások szerint kétéves kor alatt a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket teljesen mellőzni kell, mégsem tanácsos teljesen tiltani, hiszen visszájára sülhet el a dolog – emelte ki a Kiskanál Kommandó alapítója. A szakember azt javasolja, hogy rendszeresen ne, de néha kapjon édességet a gyermek. Hozzátette: azt sem érdemes túlreagálni, ha a nagymama a tilosban járva süteménnyel kínálja a gyerkőcöt, egy ilyen jelenet láttán ugyanis bűntudat ébredhet a kicsiben, és rossz érzéseket társíthat az étkezéshez. A nagyinak inkább négyszemközt mond el, hogy szinte bármilyen sütit süthet banánpéppel, almapéppel „édesítve”, így nem csak édesízű, hanem tápanyagban gazdag is lesz a falat.

Sajnos nagyon sok megtévesztő csomagolású terméket találni a boltok polcain, amelyekről első pillantásra úgy tűnhet, tökéletes csemegék a babádnak – folytatja a szakember, hozzátéve, hogy nagyon sok köztük tele van hozzáadott cukorral. A bolti késztermékeket a mindennapokban érdemes hanyagolnod, néha viszont engedd meg, hogy megízlelje ezeket az élelmiszereket is. A legfontosabb, hogy légy szemfüles, ne higgy egyből a bájos grafikáknak, mindig olvasd el a címkét, és tájékozódj!

A jó példamutatás elsődleges a túlsúly elkerülésében: gondolj bele, hogyan lehetnél hiteles egy csokiszelettel a szádban, miközben a gyermek a brokkolival küzd? Ha ezeket a termékeket a szülők sem fogyasztják, akkor értelemszerűen a csemete sem vágyik rájuk annyira.

Dr. Póta György arra is emlékeztetett, hogy az elhízás koragyermekkori alapkövei (étkezés, mozgás) mellé egy új befolyásoló elem lépett be a képbe, nevezetesen az okoseszközök használata. Az egyesület elnöke elmondta: ez egy új kihívás mindenki számára, a következmények egyelőre csak sejthetők, az azonban már most is biztosan kijelenthető, hogy étkezések alkalmával családilag tanácsos limitálni (vagy teljesen kivonni) a használatukat. Az evés közbeni telefonnyomkodással a legnagyobb probléma, az hogy a falatok észrevétlenül jutnak be a gyermek szájába, így gyakorlatilag a babát megtömjük, az étkezés pedig ezáltal elveszíti a szocializációban játszott kiemelkedő szerepét.

Érdekelnek a részletek? A 13. BabaMama és KidExpón ebben a témában is hallhatsz szakértői előadást, melyben szó esik a legkorszerűbb allergiaprevencióról is, hiszen ma már ismert: az atópiás ekcéma és a táplálékallergia kialakulásának esélye csökkenthető, ám épp ellenkező módon, mint ahogy a köztudatban él. 

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!