2019. 11. 08

Öt fontos lépés, hogy a babád átaludja az éjszakát

A gyermekek szervezete hatalmas sebességgel fejlődik az első néhány évben fizikai, kognitív és érzelmi szinten egyaránt. Csecsemőkorban egyebek mellett az immunrendszer, az idegrendszer és a mozgásfejlődés témakörét is érinti a megfelelő mennyiségű és hosszúságú pihentető alvás. Mindenki tudja, hogy az alvás életbevágóan fontos a babák fejlődő szervezete számára, ezért annak hiánya stressz forrása lehet a szülőknek. Olvasd el és próbáld ki Dr. Oláhné Szakács Mariann baba- és gyermek altatási tanácsadó tippjeit, és ha szeretnél többet megtudni gyermeked békés, pihentető alvásához vezető lépcsőfokokról, mindenképp vegyél részt az ingyenes babaaltatási tanácsadáson a SimplySleepy standján az idei BabaMama Expón, melyre itt regisztrálhatsz előzetesen!

Válaszd a korai lefekvést!

Valamikor este 6 és 8 óra között van a legideálisabb időszak arra, hogy a baba vagy kisgyermek ágyba kerüljön. Ez biztosítja, hogy gyermeked képes legyen egy éjszaka során 11-13 óra alvásra. Minden gyermeknek körülbelül 10 éves koráig ennyit kellene aludnia éjszakánként.

Ugyanott altasd el a gyermeket minden este!

Függetlenül attól, hogy gyermekednek saját szobája van vagy veletek, esetleg testvéreivel egy szobában alszik, fontos, hogy minden este ugyanoda tedd le aludni (illetve napközben is, amennyire csak lehetséges). Ez tudatja a gyermekkel, hogy biztonságban és olyan helyen van, ahol aludnia kell.

Alakíts ki egy kiszámítható esti rituálét!

A következetesség és a kiszámíthatóság nagyon fontos a csecsemők és kisgyermekek számára. Nagyon megkönnyíti számukra, hogy álomba szenderüljenek, ha tudják, mire számíthatnak lefekvéskor, ezért olyan fontos az esti rituálé kialakítása.

Jó példa lehet egy esti rituáléra:

18:25 - Fürdetés és fogmosás
18:35 - Babamasszázs majd pizsama és hálózsák
18:40 - Szopizás vagy tápszer (fontos, hogy ne hagyd gyermekedet elaludni etetés közben!)
18:55 - Meseolvasás vagy ének
19:00 - Kiságyban elalvás

Az esti rituálé ideje célszerű, ha belefér a 30-40 percbe, és nagyon fontos, hogy a menete lehetőleg ugyanaz legyen minden este. Az ismétlés és kiszámíthatóság tudatja a gyerekkel, hogy hamarosan alvás jön.

Ébren tedd ágyba a gyermeket!

Ha az altatáshoz eddig ringattad, szopiztattad vagy más módon dajkáltad a babát, az ébren ágyba fektetés nehéznek tűnhet, pedig valójában a legfontosabb lépés! A gyermek csak akkor tanulja meg magától végigaludni az éjszakát, ha hagyod, hogy segítséged nélkül szenderüljön álomba az esti lefekvéskor.

Ha a baba éjszaka felébred, várj néhány percet mielőtt bemész hozzá!

Mindenki - csecsemők és felnőttek egyaránt - valójában többször is megébred minden éjjel, ezek az ébredések általában az alvásciklusok végén történnek. A legtöbb felnőtt számára ezek a megébredések olyan rövidek, hogy másnap reggel már nem is emlékszünk rájuk. Azonban sok gyermek azonnal elkezd nyűgösködni vagy sírni, amikor megébred. Ez egyszerűen azért van, mert nem tanultak meg maguktól elaludni. Ha egy csecsemőt születése óta szopiztattak vagy ringattak ahhoz, hogy elaludjon esti lefekvéskor, nem meglepő, hogy nem tud magától álomba szenderülni újra az éjszaka közepén. A jó hír az, hogy minden gyerek képes magától visszaaludni néhány perc alatt, ha éjszaka felébred.

Számtalan tévhit övezi a kisbabák helyes altatását, ilyen például, az alvási problémák kinövése és a nappali alvásmegvonás legendája. Ne higgy a játszótéri tanácsoknak! Minden kisbaba más, különböző temperamentummal, épp ezért minden gyermek esetében fontos lenne az egyénre szabott segítség a sikeres eredmény érdekében. Ugyanúgy minden családban más a szülők elvárása és elképzelése a gyermek alvásával kapcsolatban. Ha többet szeretnél tudni a teljes körű, babára és gyermekre szabott alvásprogramokról, a békés és pihentető éjszakákhoz vezető lépcsőfokokról, gyere el november 22-24. között a BabaMama Expóra és keresd fel a SimplySleepy standját. Ingyenes babaaltatási tanácsadásukra itt regisztrálhatsz előzetesen!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!