2023. 11. 15

Őssejttárolás mellett genetikai vizsgálatokkal is vár a KRIO Intézet

BabaVáró Csomagunk egyik legértékesebb eleme idén is a KRIO Intézet által felajánlott 10 éves KÉK őssejttárolási csomag, mely a köldökzsinór vér és a köldökzsinór szövet levételét és biztonságos tárolását tartalmazza. A Krio Intézet azonban több, mint őssejtbank. Új nemzetközi együttműködésüknek köszönhetően idén tavasztól folyamatos hozzáférést tudnak biztosítani a legmodernebb őssejtkezelésekhez az autizmus spektrumzavar és a cerebrális parézis (CP) betegségben érintett gyermekek számára.

Egészségpénztárra elszámolható megoldási palettájuk folyamatosan bővül. A BabaMama Expón tájékozódhatsz új kiegészítő szolgáltatásaikról, amelyek között fontos genetikai vizsgálatok is megtalálhatók, mint a laktózérzékenység, a gluténérzékenység és a trombózisra való hajlam szűrése. Mindegyik genetikai tesztet a születéskor levett és intézetükhöz beküldött köldökzsinórvérből, illetve anyai vérből végezik el, így nem igényelnek külön vérvételt, és teljesen fájdalommentesek mind az anya, mind a gyermek számára.

Az idei eseményen tanácsadóiktól mindent megtudhatsz a születéskor gyűjthető őssejtekkel kapcsolatban, mini bemutató őssejt laborukban bepillantást nyerhetsz az őssejtek feldolgozásának, fagyasztásának és tárolásának különleges körülményeibe, a Krio Kismama szerencsekeréknél pedig értékes azonnali nyereményeket zsebelhetsz be. Addig is összegyűjtöttünk 7 gyakori és fontos kérdést az őssejttárolással kapcsolatban, amiből tájékozódhatsz a látogatás előtt. Tarts velünk!

Mik az őssejtek és honnan lehet gyűjteni őket?

Az őssejtek olyan speciális sejtek, amelyek egyrészt osztódásra, önmaguk megújítására képesek, másrészt át tudnak alakulni más, egyedi funkciót betöltő sejtekké, így pótolva az elpusztult sejteket, szöveteket. A sejtek forrása befolyásolja felhasználhatóságukat:

Mi a különbség a köldökzsinórvér eredetű őssejtek és más vérképző őssejtek között?

Igen. Számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a köldökzsinórvér eredetű őssejtek kevésbé fejlettek, szaporodási dinamikájuk pedig jobb a csontvelőből vagy perifériás vérből nyert felnőtt őssejtekhez képest. Az éretlenségükből fakad, hogy köldökzsinórvér esetén a szöveti összeférhetőség vizsgálata csak 6 ponton történik, szemben a csontvelőnél vizsgált 12 ponttal. A mélyfagyasztás gyakorlatilag megállítja az őssejtek öregedését és abban az állapotban konzerválja őket, amelyben azok gyűjtésre kerültek.

Kik használhatják az összegyűjtött őssejteket?

Amennyiben ez a fajta kezelés orvosilag indokolt, valamint a donor (az adományozó) és a recipiens (a befogadó) szövetei között megfelelő az egyezés, a gyermektől gyűjtött őssejteket a testvérek vagy családtagok gyógyítására is felhasználhatók.

25% a valószínűsége annak, hogy a testvérek szöveti antigénjei teljes mértékben megegyeznek, de kezelés indításához nem szükséges a teljes egyezés. Így annak a valószínűsége, hogy a testvérek mintái egymás számára is megfelelőek, ennél sokkal nagyobb, körülbelül 70-80%.

Természetes szülés és császármetszés esetén is van lehetőség az őssejtgyűjtésre?

A köldökzsinórvért a szülész-nőgyógyász orvos vagy a szülésznő veszi le közvetlenül a baba megszületése után a köldökzsinórból. Erre mind természetes úton történő, mind császármetszéssel történő szülésnél lehetőség van. A gyűjtés maximum 5 percet vesz igénybe. Az eljárás egyszerű, fájdalommentes, nem jelent egészségügyi kockázatot sem a gyermek sem az édesanya számára.

Lehet káros, fájdalmas vagy veszélyes a levétel?

Nem. A köldökzsinórvért azt követően veszik le, hogy a gyermek megszületett, és a köldökzsinórt átvágták. A vér levétele körülbelül 5 percet vesz igénybe. Az eljárás fájdalmatlan, egyszerű, valamint biztonságos mind az anya, mind a gyermek számára.

Meddig tárolhatók az őssejtek?

Elméletileg a -150°C alatt tárolt, mélyfagyasztott sejtek évszázadokig megőrzik életképességüket. A gyakorlati tapasztalatok azonban nem vezethetők ilyen távoli időre vissza: japán tudósok 1973-ban lefagyasztott sejtek életképességét vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a kiolvasztott sejtek képesek voltak szaporodni és telepeket alkotni. 24 évig tárolt köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel kapcsolatban is azt az eredményt kapták, hogy a sejtek megőrizték eredeti tulajdonságaikat – így értéküket is.

Ha a vérminta felhasználása szükségessé válik a családom számára, hogyan kaphatom meg?

Ha annál a személynél, akinek az őssejtjeit a KRIO Intézet tárolja, olyan betegséget diagnosztizálnak, amely őssejtekkel kezelhető, nagyon fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy a bankban rendelkezésre állnak őssejtek! A minta felhasználásáról az orvos előterjesztése alapján itthon egy szakmai bizottság (Transzplantációs Bizottság) dönt. Ha döntés született az őssejtek transzplantációjáról, akkor a felelős orvos lép kapcsolatba az Intézettel és egyeztet a tárolt minta tervezett felhasználásáról, további vizsgálatok szükségességéről, a szállítás kivitelezéséről.

Minden kérdésedre szakszerű választ kaphatsz november 24-26. között a Budapest Arénában. Szerezd be kedvezményes árú belépődet az ország legnagyobb családi rendezvényére, melynek összegét levásárolhatod a REGIO Játék üzleteiben. A beváltás feltételeiről itt tájékozódhatsz. Hamarosan találkozunk, addig is csatlakozz a Facebook eseményhez, és kövess minket Instagramon!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!