2019. 11. 18

A legégetőbb kérdések anyáktól és apáktól

Elsősorban az orvosban, védőnőben, szülésznőben bízik meg a várandósok és kisbabás szülők legnagyobb része – derült ki a BabaMama Expo több mint 1500 résztvevővel történt felméréséből. A gyermeket tervező nők számára rendkívül fontos az egészséges étkezés a várandósság és a szoptatás alatt, és a vitaminpótlást is elengedhetetlennek tartják. Sok kismama úgy érzi, több információra lenne szüksége például az altatási technikákkal és a meseválasztással kapcsolatban, a válaszadók csaknem 40 százaléka pedig azt tapasztalja, hogy könnyen el lehet veszni a ránk özönlő információ áradatban.

Egyre nagyobb tudatosságra törekednek a szülők és a gyermeküket váró párok a termékválasztásokban, de az új jövevény érkezésére készülve a családi élet tudatos átszervezésére is igyekeznek nagyobb hangsúlyt fektetni. A BabaMama Expo szervezői által 1500 fő részvételével lezajlott közvéleménykutatásból kiderült, hogy a kiállítás egyik legfontosabb célközönségét jelentő elsőgyermekes szülők ki vannak éhezve az információkra a várandóssággal és a gyermekgondozással kapcsolatban. Kiderült például, hogy csupán a válaszadók 32%-a tartja magát teljesen felkészültnek és jól informáltnak a szüléssel kapcsolatosan, míg 26%-uk úgy érzi, keveset tud a terhesség utolsó időszakáról. Emellett az is egyértelművé vált, hogy a válaszadók csaknem 40% elveszettnek érzi magát az információk labirintusában, és útmutatást igényelne. 

Az online kutatás egyik legfontosabb tanulsága, hogy az orvosok, szülésznők, védőnők, azaz a szakemberek tanácsaira hagyatkoznak legszívesebben a szülők, a családtagok és a tapasztalattal rendelkező barátok csak ezután következnek a sorban. Épp ezért, az immár 14. alkalommal megrendezett BabaMama Expón kiemelten fontos szerepet kap a szakmaiság, hogy a várandósok és kisgyermekes szülők megbízható forrásból juthassanak hozzá a lehető legtöbb értékes információhoz.

Kiderült, a válaszadók 30%-a komoly megmérettetésként élte meg a szobatisztaságra szoktatást, közel 20% pedig azt állította, hogy az altatással pillanatnyilag is akadnak nehézségei. Az ország legnagyobb várandósoknak és kisbabás szülőknek szóló rendezvényén ezért baba- és gyermek altatási tanácsadóval beszélgethetnek az érdeklődők, sőt, mosható pelenkákat is kézbe lehet venni. A válaszadók 35%-a szerint nagy kihívást jelent a jó mesekönyv kiválasztása is, a szülők 25%-a pedig kifejezetten tanácstalan a megfelelő forrásokat illetően. A három napos rendezvény erre a problémára is kínál megoldást, a résztvevők meghallgathatnak egy, a meseolvasás fontosságáról szóló előadást, valamint megtudhatják azt is, hogy az óvodai beszoktatásban is nagy szerepe lehet a meséknek. Több kiállítói standon a legújabb gyerekkönyvekkel lehet majd megismerkedni. 

Az egészséges táplálkozás a várandósság és szoptatás ideje alatt rendkívül fontos a kérdőív kitöltői szerint. Bár a javallott vitaminokkal kapcsolatban a legtöbb szülő tájékozottnak tartja magát, a válaszadók 10%-a segítségre szorulna a kérdésben. Az idei rendezvényen ezért lehetőséget biztosítanak a vitaminpótlással kapcsolatos tanácsadásra, és tapasztalt tréner beszél majd a terhesség alatti testmozgásról és biztonságos edzésformákról is.

A hazai kismamaruha kínálat az egyik legproblémásabb pont a résztvevők szerint: az összes válaszadó 35%-a nem elégedett azzal, ami elérhető számára, a felsőfokú végzettséggel rendelkező kismamák körében pedig kiugróan magas, 40 százalék volt az elégedetlenek aránya. Az igényekre reagálva a BabaMama Expón nemcsak a kismamaruhákból kínálnak széles választékot, de a rendezvényen személyes stílustanácsadásra is lesz lehetőség.

A BabaMama Expón az utóbbi években egyre nagyon hangsúly helyeződik az édesapákra is, a szervezők ezért kíváncsiak voltak arra, hogy a XXI. században milyen szerepet töltenek be az apukák a családban, illetve a gyermekek első három évében. A válaszokból kiderült, hogy habár az édesapák továbbra is a családfenntartóként vannak jelen, a legtöbb férfi, arra törekszik, hogy gondoskodó apaként mély kötődést alakítson ki a gyermekével, és csökkentse az édesanya gyermekneveléssel kapcsolatos terheit. Elmondható ugyanakkor, hogy még napjainkban is sokak számára kétséges, hogy az édesanyához hasonlóan a férfiak szervezetében is történnek biológiai változások az apává válás során: a válaszadók 10%-a ezzel nem ért egyet. Az apaság témaköre a BabaMamaExpón kerekasztal-beszélgetés formájában kerül majd szóba: ismert férfiak, bloggerek osztják meg egymással saját tapasztalataikat.

Az élményekben gazdag családi hétvégére már nem kell sokat várnotok, a BabaMama Expo november 22-24. között péntektől vasárnapig várja az érdeklődőket a Budapest Arénában. Érdemes csatlakozni az esemény Facebook oldalához, ahol megtaláljátok a regisztrációhoz kötött programokat és az aktuális nyereményjátékokat, Instagramon pedig hangulatba kerülhettek az ország legnagyobb baba-mama eseményére!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!