2022. 04. 20

Mit érdemes tudni a csecsemőkori kólikáról?

A picik sírása gyakran vezethető vissza hasfájásra, puffadásra. Ha rendszeresen és kitartóan sír a kisbaba, érdemes alaposan kivizsgálni az okokat, melyek hátterében olykor az úgynevezett kólika áll. Bár a tünetek ijesztőek lehetnek a szülők számára, fontos tudni, hogy egy kezelhető állapotról van szó, ami sok kisbabát érint. A kólika kialakulásáról, illetve kezeléséről Dr. Póta György házi gyermekorvossal beszélgettünk, aki a legfrissebb tanulmányok információira is kitér válaszaiban.

Mikor beszélünk kólikáról?

A csecsemők szülei legtöbbször azért keresik fel a gyermekorvost, mert „sokat sír a baba”. Az újszülöttek, anyatejes kisbabák sírásának leggyakoribb oka a hasfájás, vagy másnéven kólika. Csecsemőkorban a sírás nem feltétlen utal kóros állapotra, de a Wessel-féle „hármas szabállyal” megállapítható kólika mégis számos család életét nehezíti meg: 3 hónaposnál fiatalabb, egyébként egészséges csecsemő 3 vagy több órát, 3 vagy több napon át egy hét alatt sír.

A csecsemőkori kólikát manapság a működésből eredő kórképek közé soroljuk, ez azt jelenti, hogy nincs kimutatható szervi elváltozás a hátterében, bármelyik csecsemőnél előfordulhat és általában 4, legkésőbb 6 hónapos korra elmúlik.

Milyen innováció jelent meg a kólika kezelésében?

Eddig a kezelés több irányban történhetett: vagy a Lactobacillus reuteri nevű, természetes baktérium pótlásával, vagy, ha a babáknál puffadásos tünetek is jelentkeztek,  a puffadás tüneteit enyhíthettük - egy másik kezelési módszer szerint - a szimetikon tartalmú gyógyszerek adásával. 

A legújabb – 2019/ 2020 - évi amerikai tanulmányok azonban egy új irányt mutatnak. A legújabb tudományos publikációk összekapcsolják a kólikát a diszbiózissal és a gyomorbélrendszeri gyulladással.

Mi is az a diszbiózis?

Az egészséges bélflóra egyensúlyának eltolódása, amely bélgyulladáshoz vezet. Legújabb vizsgálatok szerint, a kólikás babák mikrobiomja (bélflóra összetétele) eltérő a nem kólikás babákénál. Kólikás babáknál a bélflóra diverzitása (baktériumfajta összetétele) kisebb, mint egészséges társaiknál, például kevesebb a Bifidobacterium és a Lactobacillus törzsek száma.

Mi állhat ennek hátterében?

Az elmúlt tíz évben a csecsemőkori bélrendszeri diszbiózis előfordulási arányának drámai növekedése figyelhető meg fejlett nyugat európai-, amerikai országokban, melyben a környezeti- és életmódtényezők egyaránt nagy szerepet játszanak. 

Az elmúlt két- három évben publikált cikkek kitérnek arra, hogy táplálkozási szokásaink- így még az egyébként kevésbé korszakfüggőnek gondolt csecsemőtáplálás is- nagy változásokon mentek keresztül az elmúlt évtizedekben. Míg egy évszázada az anyatej volt a gyakorlatban elérhető legbiztosabb, és így leggyakoribb módja a csecsemő táplálásának, addigra manapság csak 37% körülinek tartják a 6 hónapig kizárólag szoptatott csecsemők arányát világszerte. Míg 1926-ban a szoptatott csecsemők átlagos széklet-pH-ja (vegyhatása) 4,66 volt, a nem szoptatottaké 6,0, addig a szoptatott csecsemőké 1955-ben már 5,3 és 5,5 között volt, míg a 2000-es évekre már gyakorlatilag a táplálás módjától függetlenül a széklet-pH 6,5-re nőtt, megváltozott a savassága. Ez azért jelent gondot, mert a legtöbb patogén baktérium inkább a semlegeshez közelítő pH-érték (pH 6,0–7,0) mellett szaporodik jól és savas körülmények között (pH 5,5 és alatta) kevésbé. Így a bélrendszerben gyakoribb a kóros, gázképző baktériumtörzsek előfordulása.

Milyen megoldást tud javasolni?

Az egyensúly visszaállítása a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert tejsavbaktériumok közé tartozó Bifidobaktériumok révén lehetséges. A Bifidobaktériumok gyulladáscsökkentő hatásának egyik ismert mechanizmusa a széklet pH-értékének (vegyhatásának) a csökkentése, ami védő szerepet tölt be a potenciálisan patogén baktériumokkal szemben.

Fontos a kólika szempontjából, hogy olyan probiotikus készítményeket vegyünk figyelembe, amelyek speciálisan a  csecsemők számára lettek kifejlesztve és az anyatej optimális lebontásához szükséges baktérium törzseket tartalmaznak, ha lehet, könnyen adagolható folyadék/csepp formában.

Ha a diszbiózist, mint a kólika kiváltó okát akarjuk megszüntetni, érdemes minél többféle törzset tartalmazó készítményt adni a babának. Így a kezelésben - új szempontként - a gyulladás csökkenést célozzuk meg. 

Az NDF Colic Relief 11 féle baktériumtörzset tartalmaz, mely speciálisan a kisbabák részére lett kifejlesztve. A csepp megvásárolható a Bioray standon, valamint a www.bioray.hu webáruházban.

Csatlakozz hozzánk április 29. és május 1. között a BabaMama Expón, ahol minden terhességgel, szoptatással, babázással kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz! Addig is csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon, ahol friss tartalmakkal és értékes nyereményekkel várunk!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!