2022. 03. 31

Őssejttárolás: készülj fel a közös jövőtökre!

És, mit szeretnél, kisfiút vagy kislányt? Mindegy, csak egészséges legyen! Hangzik el sokszor a válasz, mikor a családtervezésvezés kerül szóba egy-egy baráti vagy családi beszélgetés során. Hiába azonban minden igyekezet, a jövőt megjósolni és részletekig “kivédeni” nem lehet - tudatosan készülni a váratlan helyzetekre azonban igen. A technológiai fejlődésnek és a korszerű kutatásoknak köszönhetően már számtalan olyan eljárás áll rendelkezésre, melyeknek köszönhetően a korábban gyógyíthatatlannak hitt rendellenességeket képesek vagyunk hatékonyan kezelni. Ilyen például az őssejttárolás és kezelés, ami világszerte családok millióinak segített már.

Partnerünk, a KRIO Intézet, Magyarország első és legnagyobb, immár 25 éve működő őssejtbankjaként már több mint 50 000 család számára tárol a világ bármely pontján felhasználható köldökzsinórvér mintát. Intézetüknél a köldökzsinórvér őssejtek megőrzésén túl lehetőség van a köldökzsinórból és a placenta vérből származó őssejtek kinyerésére és tárolására, valamint a szöveti őssejtek izolációjára is.

A köldökzsinórvér feldolgozása és fagyasztása AABB akkreditált technológiával és magyarországi laboratóriumi háttérrel történik. A KRIO Családi Őssejtbankban feldolgozott mintákból Magyarországon már több őssejt-transzplantációra került sor, amely az érintett gyermekek teljes gyógyulását eredményezte. Az Intézet Európa legnagyobb őssejtbankjának, a FamiCord Csoportnak a tagja, amely Európa 25 országában nyújt szolgáltatást, több mint 850 000 őssejt mintát tárol és több mint 4000 őssejt-transzlantációban működött eddig közre. Hogy pontosan mik is az őssejtek és miért fontos a tárolásuk, cikkünkből megtudhatod!

Mik azok az őssejtek?

Az őssejtek olyan érintetlen sejtek, amelyek korlátlan osztódással, illetve azzal a különleges tulajdonsággal rendelkeznek, hogy képesek egyéb sejtekké differenciálódni, így használhatók a sérült sejtek megújítására vagy közvetlen helyettesítésére.

Hol találhatók, és mire használhatók?

A csontvelő a vérképző őssejtek leggazdagabb forrása, de napjainkban már többnyire az úgynevezett perifériás őssejtgyűjtést végzik, amikor néhány napos gyógyszeres előkészítést követően a perifériás vérből vonnak ki vérképző őssejteket. A köldökzsinórvér később jelent meg őssejtforrásként, de az első sikeres transzplantáció óta mintegy 40 000 beültetés történt a világon, sőt, napjainkban a transzplantációk harmadát köldökzsinórvérből nyert őssejtekkel végzik. A csontvelői- ill. köldökzsinórvér eredetű vérképző őssejtekkel rutinszerűen gyógyítanak vérképzőszervi és immunológiai rendellenességeket és vérképzési daganatos betegségeket, így igazolt orvosi felhasználásuk ma már több mint 80 féle betegségre terjed ki. A klinikai kísérletekben már bebizonyosodott a köldökzsinórvér őssejtek hatékonysága az autizmus és a CP kezelésében, de széles körben alkalmazzák ízületek, porcok, csontok és idegsejtek helyreállítása során is.

Miért érdemes a köldökzsinórvért tárolni?

A köldökzsinórvér levétele és az őssejtek tárolása lehetővé teszi felhasználásukat abban az esetben, ha gyermekeinknél őssejt-transzplantációval gyógyítható betegséget diagnosztizáltak, és a betegségük állapota ezt indokolttá teszi. Az őssejtek terápiás felhasználásának lehetőségei a jövőben bizonyosan bővülni fognak, hiszen jelenleg is számos klinikai kísérlet van folyamatban a legkülönbözőbb betegségek kezelésére. Sőt, a gyermek születésekor gyűjthető őssejtek felhasználhatók a gyermek, testvérei és bizonyos esetekben szülei számára is. Így az eltárolt őssejt többszörös biztonságot jelenhet az egész család számára. Ezek az fiatal és káros hatásoktól mentes őssejtek az életünk során csak egyszer gyűjthetők, de utána akár évtizedek múlva is felhasználhatók, mert mélyfagyasztott állapotban minőségi romlás nélkül korlátlan ideig megőrzik életképességüket.

Miről tudhatsz meg többet a BabaMama Expón?

A KRIO egészségpénztárra elszámolható szolgáltatásainak köre egy új kiegészítő szolgáltatással és egy új nemzetközi programmal bővült. Új, Dupla biztonság csomaguk lehetővé teszi a levett őssejtminták két külön helyszínen történő tárolását: egyik részük Magyarországon a Krio Intézetben, másik részük pedig Svájcban a FamiCord Suisse őssejtbankjában kerül megőrzésre. Legújabb Terapy Approved Programuk segítségével pedig ügyfeleiknek hozzáférést biztosítanak a külföldi szöveti őssejtekkel végezett terápiákhoz többféle betegség - például autizmus, szkelórzis multiplex, agyi bénulás, ortopédiai és neurológiai problémák - esetén.

Az idei BabaMama Expón tanácsadóiktól mindent megtudhatsz a születéskor gyűjthető őssejtekkel kapcsolatban, mini-laborukban bepillantást nyerhetsz az őssejtek feldolgozásának, fagyasztásának és tárolásának különleges körülményeibe, a Krio Kismama szerencsekeréknél pedig értékes azonnali nyereményeket zsebelhetsz be.

Sőt, a Babaváró Csomag nyereményjátékunk során egyebek mellett egy 10 éves KÉK (köldökzsinór vér + köldökzsinór szövet) őssejttárolási csomaggal is gazdagodhatsz a Krio Intézet felajánlásával! Ehhez nincs más dolgod, mint regisztrálni a weboldalunkon, valamint az eseményen is 2022. április 29. és május 1 között, és várni, hogy rád mosolyogjon a szerencse. A több mint 1 millió forint értékű Babaváró Csomag nyereményjátékról ezen a linken megtalálsz minden fontos információt a regisztrációs ívvel egyetemben.

Készülj tudatosan saját és kisbabád jövőjére a BabaMama Expón! Addig is kövess minket Instagramon és Facebookon további izgalmas tartalmakért és értékes nyereményekért!

VISSZA

KÖVESS MINKET

Érdekes és szórakoztató tartalmakért kövess minket social média felületeinken is! Kattints, és hangolódj az eseményre velünk!
Sikeresen feliratkozott!
Hiba történt (0)

HÍRLEVÉL

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj elsőként a kiállítást érintő hírekről és információkról!